Hier zijn vier tips uit relatietherapie die je direct kunt toepassen in je relatie:

  1. Toon dankbaarheid. In de drang naar meer en beter kunnen we ons soms blindstaren op wat niet goed is. Maar juist het voelen en tonen van dankbaarheid kan je relatie een boost geven. Dus denk eens na: wat voegt je partner toe aan je leven? Wat is een kwaliteit die je bewondert? En hoe voelt het voor jou, als je dit beseft? Kijk je partner eens aan en deel je dankbaarheid, vanuit je hart, en zie wat het met jullie band doet.
  2. Houd het bij jezelf. Kritiek doet pijn en is de nummer 1 mood killer. Dus houd het bij jezelf. Praat niet in termen van jij – “Jij waardeert mij niet want je bent altijd te laat!” – maar gebruik de ik vorm. Benadruk wat je ziet, hoe iets voelt en wat jij nodig hebt. “Ik merk dat je vaak laat thuis komt en dat vind ik jammer, want ik wil graag samen eten. Ik wil je vragen om op tijd te komen.”
  3. Have fun! Het is altijd goed om problemen in je relatie aan te pakken. Maar, om je relatie te laten bloeien is dat niet genoeg. Doe dus samen ook iets waar je plezier aan beleeft, waar je je lichter door voelt. Geen inspiratie? Denk terug aan het begin van de relatie, toen je elkaar net ontmoette. Wat deed je toen samen graag? Hoe heb je elkaar toen het hof gemaakt? Probeer het weer eens!
  4. Deel je dromen. Laat alle logistiek en lijstjes los, en heb het eens over jullie dromen. Wat zou je doen als je de loterij zou winnen? Wat zou je doen als je nog een jaar te leven had? Deel dat met elkaar en vraag elkaar eens hoe de ander daar een bijdrage aan zou kunnen leveren. Je hoeft er niet meteen een plan van te maken, maar er samen over mijmeren kan al meer verbinding geven.

Probeer het eens en laat ons weten welk verschil het maakt!