Stellen die in relatietherapie gaan, wachten daar over het algemeen te lang mee.

Dan hebben ze al zo veel pijn en teleurstelling opgespaard, dat die de liefde heeft gedoofd en vreugde in de kiem heeft gesmoord.

Dan hebben partners zich al zo diep ingegraven in hun standpunt dat er van een open, nieuwsgierige houding geen sprake meer is.

Dan hebben ze elkaars oude patronen al zo vaak aangeraakt, dat die nóg dieper zijn ingesleten en een alternatief onmogelijk lijkt.

Dan hebben de harten zich al afgesloten, of juist geopend naar een ander, omdat die hen wel ziet en waardeert.

Dan zien de partners elkaar alleen nog vanuit hun ivoren toren van eenzaamheid en verwijt, en is er geen ‘samen’ meer.

Natuurlijk, als mens hebben we bagage en dragen we onvervulde behoeften en oude pijn met ons mee. Dus de kans is 100% dat partners elkaar op die moeilijke plekken gaan raken.

Maar mensen zijn ook vol goeds, moois, en onontgonnen potentieel. Dus de kans is ook 100% dat partners elkaar kunnen aanvullen en stimuleren.

Sterker nog, het is onze overtuiging – en persoonlijke en professionele ervaring – dat een relatie júist de aangewezen plek is om te helen en te groeien, zowel individueel als samen.

Als jullie die wens ook hebben, om samen te groeien, de diagloog aan te gaan, de diepte in te gaan en de moeilijkheden te gebruiken als springplank naar meer en anders; zet dan op tijd de eerste stap.

Kom langs, maak een afspraak, maak er een prioriteit van, geef het een kans, maar wacht niet tot het te laat is.