Introductie

Het gevoel is weg, de communicatie loopt niet, of er is steeds meer conflict. Of misschien is er gebrek aan intimiteit en doe je elkaar pijn. Wat het ook is: jullie relatie loopt niet lekker. Er zijn twijfels, misschien staan jullie op het punt om uit elkaar te gaan.

Als relatietherapeut in Oosterbeek zorgen wij voor een veilige omgeving waarin jullie je relatie kunnen versterken. Dit doen wij op een unieke manier die gekenmerkt wordt door diepgang, effectiviteit en het feit dat wij, Fleur en Ilja, samen koppels begeleiden.

In eerste instantie kijken wij naar wat er tussen jullie speelt. We maken de kern van jullie problemen, gevoelens en behoeften tastbaar en geven jullie de middelen om er samen uit te komen.

Daarnaast leren wij jullie hoe je je vriendschap kunt versterken, hoe conflict gezond kan zijn en hoe je meer gedeelde betekenis en waardering kunt creëren. Hiermee geef je je relatie een stevige basis voor de toekomst.

Wat uniek aan onze benadering is, is dat we beide partners ook individueel therapeutisch ondersteunen, zodat we oud zeer helen en ruimte maken voor diepe, persoonlijke groei. Dit is een krachtige manier om als stel te groeien.

Boek een sessie en begin snel

Gedegen intake

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom starten wij elk therapeutisch traject met een gedegen intake van drie sessies van 90 minuten. Wij houden ons dan nog niet bezig met interventies, maar proberen eerst een goed beeld te krijgen van wat er tussen jullie speelt.

In de eerste sessie bespreken we wat jullie bij ons brengt, hoe jullie relatie zich door de jaren heen ontwikkeld heeft en hoe jullie met elkaar omgaan tijdens conflict. Na de eerste sessie vullen jullie twee uitgebreide en wetenschappelijke gevalideerde vragenlijsten in over je relatie.

In de tweede sessies spreken jullie apart van elkaar met één van ons. We gaan dieper in op de relatie en blikken terug op jullie persoonlijke voorgeschiedenis. Dit geeft ons een idee of er zaken uit het verleden zijn die invloed hebben op de relatie.

In de derde sessies delen we onze bevindingen en aanbevelingen, ook op papier. Wij koppelen terug wat wij zien als de sterke en minder sterke delen van jullie relatie en hoe wij jullie relatiedoelen willen bereiken. In dat vervolgtraject combineren we vaak gezamenlijke en individuele sessies.

Boek een sessie en begin snel

Diepgaand vervolgtraject

Voor elk koppel ontwerpen wij een vervolgtraject op maat, waarin gezamenlijke en individuele sessies worden afgewisseld.

Vaak zetten we ons werk voort met een gezamenlijke sessie over MBTI en het Enneagram, twee benaderingen van persoonlijkheidstypen. Dit geeft jullie meer inzicht in jezelf en elkaar, bijvoorbeeld over hoe je je gedraagt in tijden van stress en hoe je het liefst communiceert en omgaat met gevoelens.

In ander gezamenlijke sessies werken we aan het oplossen van relatieproblemen en het versterken van jullie gezamenlijke fundamenten. Dat kan gaan over intimiteit, het vervullen van behoeften en duidelijke communicatie. Ook kijken we naar zaken als vertrouwen, commitment en vriendschap.

Soms is het nodig om oude wonden te helen, om dingen zo uit te praten dat opgekropte gevoelens worden losgelaten. Vaak leren we koppels om gezond conflict te voeren, zodat er meer contact is en jullie gesprekken worden verdiept.

Individuele sessies
De gezamenlijke sessies wisselen we af met individuele sessies, waarin jullie individueel met één van ons werken. Dit doen we zodat jullie eigen proces maximale aandacht krijgt en we altijd de juiste interventie inzetten.

Tijdens deze sessies pakken wij de oorzaak aan van moeilijke gevoelens en gedragingen waarvan de bron in het verleden ligt. Hierbij putten wij uit een breed scala aan therapeutische benaderingen en is er veel aandacht voor het lijf en het gevoel.

Onze aanpak vergt wat tijd, maar bereikt wel duurzame resultaten. Sommige cliënten worden rustiger, aanweziger, liefdevoller, terwijl anderen beter voor zichzelf leren opkomen, beter voor zichzelf zorgen en met meer daadkracht communiceren.

Gaandeweg leren onze cliënten ook hun ongezonden gedragingen te verruilen voor gezonde alternatieven. Ook vinden ze het makkelijker om trouw te zijn aan hun waarden, talenten en behoeften.

Wanneer jullie beiden dit individuele proces volgen, heeft dit een enorm positief effect op de relatie. Jullie hebben meer begrip, zachtheid, en geduld voor elkaar, drukken niet meer op elkaars knoppen en vinden het makkelijker om je te verbinden.

De sleutel tot onze aanpak is nauwe integratie tussen de gezamenlijke en individuele sessies. Wat jullie individueel leren en helen, wordt meegenomen in de gezamenlijke sessies, terwijl wat jullie samen doen, weer terugkomt in de individuele sessies. Dit is een krachtige manier om samen te groeien.

Heb ik het écht nodig?
Sommige koppels zijn verrast, of zelfs sceptisch, wanneer we naast gezamenlijke therapie ook individuele therapie aanraden. Iedereen heeft immers wel eens aan zichzelf gewerkt, bijvoorbeeld door coaching of therapie.

Wij verplichten niemand om naast relatietherapie ook individuele sessies te volgen. Wel zien we dit als een manier om te groeien als mens en dat proces is wat ons betreft nooit voorbij. In verschillende levensfases en bij bijzondere gebeurtenissen, zoals geboortes en overlijden, worden we voor nieuwe uitdagingen gesteld. En wanneer onze partner verandert, wordt er ook weer iets anders van ons gevraagd.

Zoals gezegd, merken wij dat veel relatieproblemen hun bron hebben in ons verleden. Daarnaast zien wij dat veel mensen ongemakken en zelfs pijn tolereren omdat ze niet weten dat of hoe het anders kan. Daarmee ontzeggen ze zich de mogelijkheid om fijner te leven.

Wij zien daarom dat een persoonlijk proces veel waarde toe kan voegen, niet alleen door problemen op te lossen, maar ook door ruimte te maken voor groei. Wij leven daar ook zelf naar en blijven investeren in onze ontwikkeling, ook door middel van therapie. Wij wensen dat onze cliënten ook toe.

Boek een sessie en begin snel

Als stel werken met stellen

Wij – Fleur en Ilja – kiezen er voor om als stel met stellen te werken. Onze cliënten geven aan dit zeer waardevol te vinden, omdat ze zo meer aandacht krijgen, sessies gebalanceerder zijn en er geen zorgen zijn over ‘aan wiens kant’ de therapeut staat.

Daarnaast voegen wij door onze samenwerking diepgang aan het proces toe. Hoewel we beiden getraind zijn in een breed scala aan therapeutische disciplines, zijn we verschillende mensen met complementaire talenten, vaardigheden en perspectieven. Dat brengen we in.

Fleur, bijvoorbeeld, heeft een beter begrip van het vrouwelijke perspectief op relaties en het leven, bijvoorbeeld als het gaat om grenzen, seksualiteit, vrouw-zijn, (stief)moederschap, en werk. Ilja heeft een meer mannelijk perspectief op zaken zoals intimiteit en emoties, boosheid, vaderschap, werk en seksualiteit.

Daarnaast putten we ook uit onze eigen ervaring als stel, dat al veelvuldig door het leven is getest. Ook vormt het diepe respect dat we voor elkaar hebben en het plezier dat we beleven in elkaars aanwezigheid, een veilige en inspirerende basis voor anderen.

Boek een sessie en begin snel

Praktisch

Wij werken niet met zorgverzekeraars en hanteren geen wachtlijst. Over het algemeen kunnen we snel van start. Wij raden stellen aan om in persoon met ons te werken, dus bij ons in de praktijk. Dan behalen we de beste resultaten. Als afstand een probleem vormt of jullie zorgen hebben over je gezondheid, werken wij graag online.

Jullie zijn niet gebonden aan een vast aantal sessies of een eindeloos traject. Jullie behoeften zijn leidend: zolang jullie het gevoel hebben dat jullie leren en groeien, kunnen jullie door gaan. Zodra het genoeg is, stoppen we.

Boek een sessie en begin snel