Zij wilde wel kinderen, ik niet. Onze oplossing?

Tijdens onze 1e date hadden Fleur en ik direct een klik. Er was genegenheid en plezier, en we hadden hetzelfde #verlangen naar diepgang. Alle seinen stonden op groen.

Alleen, terloops vertelde ik dat ik mij had laten steriliseren en geen kinderen meer wilde. Ik had al twee zoons uit een eerder huwelijk en voor mij was dat genoeg.

Fleur – je voelt hem al – had juist een vurige wens om moeder te worden. Ik gunde haar dat, maar wilde ook trouw blijven aan mijn eigen ‘nee’. Op dit punt stonden we lijnrecht tegenover elkaar.

Nu heb ik Servische roots en hebben ze daar koppigheid tot topsport verheven. Pushen werkt averechts bij mij en gelukkig deed Fleur dat ook niet. In de loop van de tijd kon zo, vanuit onze tederheid voor elkaar, iets nieuws ontstaan. De foto uit 2012 zegt genoeg 🙂

Een jaar nadat we elkaar hadden ontmoet, stond ik een keer onder de douche toen ik opeens, ergens vanuit de diepte, de stem van een klein meisje hoorde. Ze sprak maar één woord – ‘Papa’ – maar gelijk voelde ik een verlangen om met Fleur een dochter op de wereld te zetten.

Als relatietherapeut in Oosterbeek weet ik dat relaties sterker worden wanneer partners elkaar helpen hun dromen waar te maken. Maar hoe doe je dat wanneer je beiden een legitieme maar tegenstrijdige behoefte hebt en er geen compromis mogelijk is?

De een kan natuurlijk zijn zin doordrukken of de ander kan tegen zijn zin in de ander pleasen om b.v. conflict te vermijden. Maar dan heb je een winnaar en een verliezer en dat is een dynamiek die op termijn de relatie vergiftigt.

Wat dan wel te doen? Het begint bij geduld en begrip opbrengen voor elkaars behoeften en limitaties. Dan, samen onderzoeken hoe je geneigd bent te reageren op een impasse – b.v. drammen of pleasen – en waarom. Om tot slot samen op zoek te gaan naar een gedeeld verlangen dat de impasse overstijgt. Wat is er belangrijker dan je individuele ja of nee?

In ons geval was dat de liefde voor elkaar en de behoefte daar vorm aan te geven. Daardoor kon mijn ‘nee’ een ‘ja’ worden en was er nog makkelijk ruimte voor twee kinderen.

Wat voor impasses hebben jullie in je relatie? En hoe lossen jullie die op?

Ilja

Gerelateerde berichten