Het leven is soms voorspelbaar en saai. We hebben onze routine, weten wie we zijn en accepteren dat dingen gaan zoals ze gaan.

Maar soms, heel soms, komt er reuring in de tent. Dan besluiten we op avontuur te gaan of worden we geconfronteerd met een ingrijpende gebeurtenis.

Denk aan een nieuwe baan. Wanneer we voor het eerst een kindje krijgen. Bij ziekte of een scheiding. Wanneer we een bedrijf starten of innerlijk werk doen.

Dit soort veranderingen halen veel overhoop. Alles wordt anders, het oude voldoet niet meer, maar een nieuwe manier hebben we nog niet gevonden. Dat kan spannend voelen en ook kwetsbaar.

Alhoewel op de oppervlakte anders voor elk van ons, volgen de veranderingen een min-of-meer voorspelbaar patroon dat de Reis van de Held wordt genoemd.

Dit archetypische proces – beschreven door Joseph Campbell in zijn baanbrekende boek ‘The Hero with a Thousand Faces’‚ – heeft een duidelijk begin, midden en einde.

In de kern is de Reis van de Held een proces van innerlijke transformatie. Het confronteert ons met onze innerlijke demonen, drijft ons tot over de grens van wat we kunnen en daagt ons uit om te groeien.

Om ons, na een lange en moeilijke reis, te belonen met de grootste schat: de verwezenlijking van diep van binnen gelegen delen van ons zelf.

Met deze nieuwe identiteit komt meer innerlijke vrede, compassie, kracht en de capaciteit om iets goeds te doen in de wereld.

Roeping

Laten we eens in wat meer detail kijken naar hoe dit proces zich ontvouwt.

Elke Reis van de Held begint er mee dat jij geroepen wordt om op reis te gaan. Dat kan van binnenuit – iets in je wordt wakker, zoals het verlangen om een kind te krijgen, de wens voor een beter leven of de ambitie om een bedrijf te starten.

Soms roept de buitenwereld je. Je wordt ontslagen, je bedrijf reorganiseert, je partner verlaat je of je wordt ernstig ziek.

Waar het ook mee begint, de roeping vraagt van jou dat je de veiligheid van het vaste achter je laat en op een onvoorspelbare reis gaat met een onduidelijk eindpunt.

Om die reden is onze eerste reactie er ook vaak een van weerstand. “Wie ben ik om op reis te gaan? Ik ben er niet klaar voor. Dit heb ik niet nodig. Het is prima zoals het is. Waarom alles loslaten als ik niet weet hoe de nieuwe situatie zal zijn?”.

Soms horen we ook andere dingen. “Het is niet het juiste moment. Ik heb het druk, anderen moeten het maar doen. Het komt later wel.

Deze weerstand wordt ingefluisterd door onze innerlijke demonen. Onze angsten, onzekerheden, ons gevoel niet goed genoeg te zijn. Ze kapen ons hoofd en ons hart.

Onderdrukken van je levenskracht

Die weerstand is best te begrijpen. De Reis van de Held is pittig en gevaarlijk, zowel fysiek als emotioneel. Het is makkelijk en veiliger om thuis te blijven.

Alleen: dat lijkt maar zo. De verlangens, behoeften en ambities die ten grondslag liggen aan de Reis van de Held komen diep uit ons wezen naar boven. Het zijn krachten die ons leven energie, zin, richting en vreugde geven.

We kunnen ze dus eigenlijk niet negeren, wegpraten of verdoven. Als we dat structureel doen, betalen we vaal een verschrikkelijk hoge prijs: depressie, rancune, cynisme, futloosheid en een permanent gevoel onvervuld en betekenisloos te zijn.

Ga op reis!

Dit is geen manier van leven. Als mens zijn we gebouwd om te ontdekken, om op avontuur te gaan, om innerlijk te groeien. De Reis van de Held is dus een bevestiging van onze diepste drijfveren en de enorme kracht die centraal staat aan het leven zelf.

Gelukkig stappen we meestal over de drempel en gaan we op reis, op zoek naar ‘iets’. Gaandeweg worden we wakker, groeien we op manieren die we niet hadden kunnen voorzien en vinden we nieuwe manieren om iets goeds aan ons leven toe te voegen.

Het leven nodigt je uit om op reis te gaan, dus geef gevolg aan je roeping. Want in jou zit een held en die held wil op reis.

Waar ben jij naar op zoek?