insearchof programma zelfzorg

Zelfzorg

Leer in 1 dag de drie principes van zelfzorg toepassen op je werk en op je privéleven voor meer vitaliteit en veerkracht.

Informatie aanvragen

NL Interesse

Introductie

Zelf-zorg is de basis van een gelukkig en gezond leven. Juist in een tijd waarin de wereld op zijn kop staat, we het allemaal druk hebben en we in alle domeinen van ons leven de beste versie van onszelf willen (lees: moeten) zijn.

Goed voor onszelf zorgen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. En toch hoef je niet opnieuw het wiel uit te vinden. Want zelf-zorg kent een aantal basisprincipes, een aantal pilaren waar je op kunt bouwen en vertrouwen. In deze verdiepingsdag leren we je hier meer over.

We beginnen bij de last op onze schouders. De last die ontstaat wanneer we vervelende dingen tolereren. Wanneer we essentiële delen van onszelf wegstoppen. En wanneer we de verantwoordelijkheden van anderen op ons nemen. We brengen deze last in kaart en ervaren hem, zodat we hem beter leren kennen en beter kunnen ontmantelen.

Om dat te doen, vertrouwen we op deze drie pilaren van zelf-zorg: emotionele gezondheid, vervulde behoeften en sterke grenzen. Wat houden ze precies in? Wat speelt er mee op deze vlakken? En hoe zorg je er precies voor?

Gedurende de dag vertaal je nieuwe inzichten en ervaringen naar een persoonlijk en concreet zelf-zorgplan, zodat je aan het einde van de dag beter weet wat je kan en wil doen om beter te zorgen voor jezelf.

 • Programma

 • 09:00 - 09:15

  Introductie

  We beginnen met een persoonlijke kennismaking en bespreken het doel en de structuur van de verdiepingsdag.

 • 09:15 - 10:45

  Hoe het leven ons belast

  We onderzoeken drie manieren waarop ons leven ons psychologisch belast. We bespreken het, tekenen het en voelen het in ons lijf, waardoor we echt gaan begrijpen en voelen wat er met ons gebeurt. We delen deze inzichten en ervaringen met elkaar, zodat we van elkaar leren en herkenning vinden.

 • 10:45 - 11:00

  Pauze

 • 11:00 - 12:30

  Emotionele gezondheid

  We maken kennis met het zelf-zorg plan en de eerste pilaar van zelf-zorg, namelijk emotionele gezondheid. We verkennen de vorm en functie van emoties en hoe die onderdeel vormen van ons leven. We bespreken en ervaren wat er gebeurt als we niet vrij zijn om uiting te geven aan die emoties en hoe we dat wel op een gezonde manier kunnen doen. We werken aan ons zelf-zorg plan en formuleren doelen en acties die onze emotionele gezondheid bevorderen.

 • 12:30 - 13:30

  Lunch

 • 13:30 - 15:00

  Vervulde behoeften

  Behoeften en verlangens geven energie en richting aan ons leven. We onderzoeken welke we precies hebben, hoe we die behoeften bewust of onbewust onderdrukken en wat dat vervolgens met ons doet. We werken verder aan ons zelf-zorg plan en spreken doelen en acties af die er voor zorgen dat we zelf-zorg onder de knie gaan krijgen.

 • 15:00 - 15:15

  Pauze

 • 15:15 - 16:45

  Sterke grenzen

  We ontdekken en ervaren onze grenzen, waar en wanneer we die stellen, en hoe we weten wanneer anderen die grenzen overschrijden. We leggen lijntjes met de psychologische belasting die we eerder ontdekten, onze emoties en de behoeften van onszelf en anderen. We maken ons zelf-zorg plan af door doelen en acties te bedenken die zorgen voor sterke grenzen.

 • 16:45 - 17:00

  Afsluiting

  We vatten de dag samen, delen onze ervaringen en nemen afscheid van elkaar.

Interesse?

Heb jij interesse in dit programma? Vul dan het formulier in en we nemen contact met je op.