insearchof programma scheiding

Scheiding

Schep tijdens en na de scheiding rust en ruimte in je hart en verbeter je relatie met elkaar in het belang van jullie kinderen.

Informatie aanvragen

NL Interesse

Introductie

Relatietherapie bij scheiding ligt wellicht niet direct voor de hand. Jullie willen immers apart van elkaar je leven voortzetten. Toch kan het bijzonder waardevol zijn, zowel voor beide ex-partners als eventuele kinderen.
Waar mediators en advocaten nadruk leggen op juridische en fiscale zaken en in het geval van minderjarige kinderen een ouderschapsplan opstellen, is er minder aandacht voor de emotionele kant van een scheiding.

En dat terwijl beide ex-partners vaak nog worstelen met gevoelens, verwijten, onuitgesproken zaken, en ‘oude koeien’. Dat maakt het scheidingsproces een mijnenveld en betekent dat de relatie ook na de scheiding gespannen en moeizaam blijft.

Dit beïnvloedt het welzijn van beide ex-partners. Vasthouden aan oude pijn, zoals gevoelens van boosheid, verdriet, rancune, schuld, en schaamte, put uit en maakt ons kwetsbaar. Daarnaast heeft het impact op een toekomstige relatie: wanneer ons hart bezet is, is er minder ruimte beschikbaar voor een nieuwe liefde.

Ook heeft het impact op kinderen. Zelfs wanneer gescheiden ouders niet ruziën waar kinderen bij zijn, voelen ze feilloos aan wat ouders écht voor elkaar voelen. En waar ouders in de greep zijn van hun eigen pijn, komen kinderen in het gedrang. Het kan ze in een verscheurend loyaliteitsconflict plaatsen of dwingen voor hun ouders te zorgen, vaak door hun eigen behoeften en emoties te negeren.

Daardoor komen kinderen niet toe aan het rouwen van de scheiding en wennen ze minder goed aan nieuwe schema’s en woonplekken. Het maakt het ook lastiger om zich te hechten aan nieuwe partners en eventuele stiefkinderen. Dit is een belangrijke reden dat samengestelde gezinnen bovengemiddeld vaak zelf ook weer uit elkaar vallen.

Al met al hebben (toekomstige) ex-partners, met of zonder kinderen, veel redenen om aandacht te geven aan de emotionele en relationele kant van de scheiding.

Wanneer scheidende of gescheiden ex-partners bij ons in therapie komen, streven wij in elk geval twee doelen na. Ten eerste willen we partners de ruimte bieden om emotioneel schoon schip te maken. Hiervoor is het o.a. nodig om elkaar écht te horen en te bevestigen, verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen aandeel en elkaar over en weer te vergeven. Dit creëert rust en ruimte in het hart.

Ten tweede bouwen we aan een nieuwe relatie, waarin partners meer zachtheid voor elkaar voelen en op een gezonde manier conflict kunnen hebben. Daar waar sprake is van kinderen, streven we ernaar dat ouders elkaar als partners in plaats van tegenstanders gaan zien, en dat ook nieuwe partners ruimte krijgen. Overigens betrekken wij nieuwe partners en stiefkinderen niet direct, maar profiteren zij indirect van de therapie.

Begeleiding bij scheiding kan los staan van het proces met advocaten en mediators, maar wij kunnen ons werk ook afstemmen op dat van hen. Dat betekent dat we, bijvoorbeeld gedurende onderhandeling of mediation, snel in kunnen spelen op heftige emoties en relatieproblemen. Dit draagt bij aan een effectiever en harmonieuzer scheidingsproces.

Interesse

Wanneer u behoefte heeft aan ondersteuning tijdens het scheidingsproces, vul dan het formulier in en wij nemen contact met u op.