Introductie

Sneller, beter, meer. Altijd aan staan, altijd doen. Druk en gejaagd. We kennen het allemaal.

Maar hoe is het eigenlijk met jou? Wat zie je, als je terugkijkt? Wat ligt je verlangen echt? Welk pad ligt er voor je? Wezenlijke vragen waar in het dagelijkse leven vaak weinig aandacht voor is.

Tijd dus om die te maken. Door jezelf te trakteren op een tweedaagse retraite in kloosterhotel Samaya. Daar, op een groene plek tussen de Betuwe en de Utrechtse Heuvelrug, komen we samen om een weekend lang met elkaar op reis te gaan in onze binnenwereld.

Samen schetsen we een drieluik en kijken we naar het verleden, heden en de toekomst. We ordenen en laten los, nodigen uit, verstevigen, verbinden, en scheppen ruimte zodat er nieuwe bewegingen kunnen ontstaan.

Deze retraite doe je individueel in een groep. Dat betekent aandacht voor je eigen stuk met anderen die ook op zoek zijn. Om zodoende samen te delen, van elkaar te leren en elkaar daar waar nodig aan te moedigen en te ondersteunen. Een mooier cadeau aan jezelf is er bijna niet.

Programma

TijdstipOmschrijving
08:30 – 09:00
Aankomst
We komen op eigen gelegenheid naar het hotel en checken in.
09:00 – 09:45
Landen
We gaan van start. We leren elkaar kennen en stippelen een routekaart uit voor het weekend. We luisteren naar een inspirerend verhaal en nemen de aandacht mee naar binnen. We verstillen, bereiden ons voor.
09:45 – 12:00
Het verleden in beeld
We gaan ruimte maken voor iets nieuws door het recente verleden op creative wijze in kaart te brengen. Welke gebeurtenissen beïnvloedden je persoonlijke leven? Welke successen en uitdagingen waren er? Door terug te kijken rond je af, zet je zaken in perspectief en identificeer je onderliggende patronen. Dit schept ruimte voor nieuwe mogelijkheden. Tussentijds hebben we een korte pauze.
12:00 – 12:45
Lunch
Een lekkere en voedende lunch om weer op energie te komen.
12:45 – 14:00
Uitwisseling in de natuur
We gaan de natuur in voor nieuwe energie, inspiratie en een goed gesprek. Aan de hand van een thema nodigen we je uit om met een ander uit te wisselen over jouw recente verleden. In het bos vinden we plekken en manieren om zaken los te laten, dingen te begraven en om zaken in perspectief te zetten.
14:00 – 16:00
Zijn en niet zijn
Nu het verleden wat meer zijn plek heeft gekregen, is het tijd voor het heden. Los van je rollen en plekken in je leven: wie ben je nu eigenlijk? En wie ben je nog meer? Wat van je wordt aangesproken en wat mag meer aandacht krijgen? Samen met elkaar onderzoeken we de eenheid in de veelvoud. Halverwege hebben we een break.
16:00 – 17:00
Integratie
De dag heeft al veel gebracht en ons hoofd, hart en lijf zitten vol met indrukken. Daarom is het nu eerst tijd om alle inzichten en indrukken te integreren. Wat hebben we nodig om het goede te behouden, het nieuwe te stimuleren en het moeilijke te verzachten?
17:00 – 18:30
Eigen tijd
Even tijd om elkaar los te laten en op onszelf te zijn.
18:30 – 20:00
Diner
We eten samen en delen wat we te delen hebben.
20:00 - 21:00
Lezing
Na het eten is er een lezing en uitwisseling over een thema dat aan de kern ligt van de retraite en die daarmee uitnodigt tot reflectie.

Programma

TijdstipOmschrijving
07:30 – 09:00
Ontbijt
We starten de dag met een ontbijt in het hotel. Dan doen we gezamenlijk of apart, in ons eigen tempo, al naar gelang de behoefte en ruimte die we hebben.
09:00 – 09:45
Aandacht in stilte en beweging
We vervolgen onze expeditie met een meditatie en oefeningen uit de martial arts. Hiermee oefenen we onze aandacht in stilte en beweging, met onszelf en in relatie tot anderen.
09:45 – 12:00
Wij in de wereld
Gisteren stonden we stil bij het heden door te kijken naar onze identiteit. Daar bouwen we nu op voort door te kijken naar hoe we zijn in de wereld om ons heen. Wat aan de wereld is ons tot last en, kost ons energie? En wat aan de wereld waarderen we, wat dragen we bij en wat van onszelf is in de wereld tot bloei gekomen?
12:00 – 12:30
Stiltewandeling
Vol van de ochtend nemen we tijd om te wandelen in de natuur. Dit doen we in stilte en aan de hand van een aantal vragen. Al wandelend reflecteren we.
12:30 – 13:15
Lunch
Tijd om het lijf te voeden met lekkere en gezonde dingen.
13:15 – 14:45
De toekomst in kaart
Met het verleden wat meer opgeschoond en het heden geordend, is het tijd om ons te richten op wat er komen gaat. We brengen onze toekomst in kaart. Welke mogelijkheden dienen zich aan? Welke paden hebben wij te bewandelen? Welke personen en gebeurtenissen kunnen onderdeel worden van onze reis?
14:45 – 15:00
Pauze
15:00 – 16:30
Afronden
We begeven ons richting het einde van onze retraite. We doen een laatste activiteit waarmee we de mogelijkheden en moeilijkheden van de toekomst in kaart brengen en gaan dan over tot de afronding. We vatten samen, spreken een intentie uit voor de toekomst en nemen dankbaar afscheid van elkaar.

Locatie: Samaya

Samaya is een kleinschalig kloosterhotel. Omgeven door 3 hectare Engelse landschapstuin, een boomgaard en twee prachtige terrassen, is het een natuurlijke plek voor verstilling en geborgenheid. Samaya is open en licht opgezet.

Onze centrale plek tijdens de retraite is De Zuidhof. Dit is een sfeervolle zaal met terras en optimale privacy o.a. door de ligging aan het eind van een vleugel. Vanuit de zaal hebben we aan drie kanten een riant uitzicht op de tuin. We beschikken over een eigen overdekt terras met tafels en stoelen en een grote vuurschaal.

Samaya heeft verder een gemeenschappelijke woon- en eetkamer, waar de eigen keuken biologisch en vegetarisch eten serveert. Deze komt afwisselend uit de Noord-Afrikaanse, Aziatische en Europese keukens.

Je beschikt tijdens de retraite over je eigen kamer. Deze is eenvoudig maar netjes en heeft een eigen douche/toilet en comfortabel Auping bed. Er is ook een kamer voor mindervalide gasten.

Samaya ligt in Midden Nederland aan de Hollendewagenweg 20, 3985SG Werkhoven. Dat is dicht bij de A27 en de A12. Er zijn oplaadpunten voor elektrische auto’s. Voor verdere details over Samaya verwijzen we je naar hun website.

Boeken

De retraite wordt geleid door Ilja en Fleur samen en vindt plaats van zaterdag 09:00 tot zondag 17:00. Er is plaats voor maximaal 12 personen. Je investering is €650 (inclusief BTW). Daarvoor krijg je:
  • 1 overnachting
  • een biologisch, heerlijk twee-gangen diner
  • ontbijt en twee keer lunch
  • koffie, thee en versnaperingen
  • twee dagen onverdeelde aandacht voor jezelf
  • begeleiding van twee ervaren therapeuten
  • wandelingen in de prachtige natuur
  • ontmoetingen met gelijkgestemden
  • een onvergetelijke ervaring