Introductie

Relaties zijn een onuitputtelijke bron van voldoening, verbinding en transformatie. Maar evengoed leiden ze tot frustratie, teleurstelling en pijn. Welk van die krachten het sterkste is, bepaalt of stellen samen sterker worden of steeds meer uit elkaar worden gedreven.

In deze weekendretraite onderzoeken stellen beide kanten van hun relatie. We ontdekken de negen bouwstenen van een veerkrachtige en gezonde relatie en leren manieren om die te versterken. We richten ons daarbij niet alleen op het versterken van jullie vriendschap, intimiteit en vreugde, maar bekijken ook hoe jullie voor meer betekenis in jullie relatie kunnen zorgen.

Natuurlijk besteden we ook aandacht aan probleemgebieden zoals conflict, onverwerkte pijn en daar waar er minder vertrouwen is. Dit zijn immers zaken die – plotseling of juist ongemerkt en sluimerend – jullie relatie kunnen ondermijnen. Hoe gebeurt dit en wat kunnen jullie er aan doen?

Deze retraite is bedoeld voor stellen, oftewel twee personen die een langdurige relatie met elkaar hebben. Vanzelfsprekend zijn alle soorten stellen welkom, los van seksuele geaardheid of gender identiteit.

Doordat we de groep klein houden, heb je als stel veel aandacht en ruimte voor je eigen thema’s. Maar we maken ook ruimte voor onderlinge uitwisseling, zodat stellen van elkaar kunnen leren en we herkenning vinden in elkaars ervaringen.

De retraite wordt geleid door Fleur en Ilja samen en is een duurzame investering in jullie relatie.

Programma dag 1

TijdstipOmschrijving
08:30 – 09:00
Aankomst
We komen op eigen gelegenheid naar het hotel en checken in.
09:00 – 09:15
Kennismaking
We beginnen met een kennismaking en delen het doel en de structuur van de retraite.
09:15 – 10:15
Relatie op zijn best
We beginnen bij dat wat goed is en werkt, waar we dankbaar voor zijn, wanneer jullie als stel op je best zijn. Samen verkennen jullie dat en geven jullie er vorm aan. Wat maakt jullie op die momenten sterk? Hoe kunnen jullie dat vasthouden en nog verder uitbouwen?
10:15 - 10:30
Pauze
10:30 – 12:00
Het Huis van Liefde
Een sterk en veerkrachtig huis van de liefde heeft negen bouwstenen. Welke zijn dit? Welke delen zijn sterk in jullie relatie en welke mogen meer aandacht krijgen? Dit wetenschappelijk onderbouwde huis biedt een helder kader waarin stellen duidelijker weten waar ze staan en wat ze te doen staat.
12:00 – 12:45
Lunch
Een lekkere en voedende lunch om weer op energie te komen.
12:45 – 13:30
Uitwisseling in de natuur
Samen wandelen we in de bossen voor nieuwe energie en inspiratie. Aan de hand van een serie vragen nodigen we jullie uit om in gesprek te gaan, dingen los te laten en om zaken in perspectief te zetten.
13:30 – 15:00
Relatie in zwaar weer
We verkennen de schaduwkant van jullie relatie. Samen maak je een schets van hoe en wanneer jullie relatie op zijn slechtst is en wat dat in jullie raakt. Ook maken we kennis met vier destructieve gedragingen die in staat zijn elke relatie te ondermijnen. Door hier bewust van te worden, krijg je meer grip op je moeilijkheden.
15:00 - 15:15
Pauze
15:15 – 16:45
Vier tools
We verkennen de tegenhangers van de vier destructieve gedragingen. Wanneer zet je ze in en hoe? Welke afspraken kun je hier als stel in maken? Dit geeft je praktische handvaten om het tij te keren en potentiële valkuilen in je relatie te omzeilen.
16:45 – 17:00
Afronden
We ronden af, vatten de dag samen, en zorgen dat we allemaal goed in ons vel zitten voor we de zaal verlaten.
17:00 – 18:30
Vrije tijd
Even tijd om elkaar los te laten en op onszelf te zijn.
18:30 – 20:00
Diner
We eten samen en delen wat we te delen hebben.
20:00 - 21:00
Lezing (optioneel)
Na het eten is er een lezing en uitwisseling over een thema dat aan de kern ligt van de retraite en die daarmee uitnodigt tot reflectie.

Programma dag 2

TijdstipOmschrijving
07:30 – 09:00
Ontbijt
We starten de dag met een ontbijt in het hotel. Dan doen we gezamenlijk of apart, in ons eigen tempo, al naar gelang de behoefte en ruimte die we hebben.
09:00 – 09:30
Aandacht in stilte en beweging
We vervolgen onze expeditie met een meditatie en oefeningen uit de martial arts. Hiermee oefenen we onze aandacht in stilte en beweging, met onszelf en in relatie tot anderen.
09:30 – 11:00
Constructief conflict
Relatieconflicten kunnen voortslepend en uitputtend zijn. En tóch is het mogelijk om zo met ze om te gaan dat ze intimiteit en wederzijds begrip bevorderen. Deze ochtend leren we hoe we hier een begin mee kunnen maken.
11:00 – 11:15
Pauze
11:15 – 12:45
Vriendschap en intimiteit
Vriendschap en intimiteit zijn een bron van speelsheid, humor, affectie, romantiek, passie, seksuele intimiteit en avontuur. Dit geeft elke relatie veerkracht en energie. We leren hoe we dit kunnen stimuleren, zodat de relatie weer in de lift komt.
12:45 – 13:30
Lunch
Tijd om het lijf te voeden met lekkere en gezonde dingen.
13:30 – 15:00
Gedeelde dromen en betekenis
Na de lunch kijken we naar hoe we onze relatie zo kunnen inrichten dat ze betekenis geeft aan ons leven en bijdraagt aan het verwezenlijken van onze diepste dromen. Dit doen we tijdens een wandeling in de bossen rondom Oosterbeek.
15:00 – 15:15
Pauze
15:15 – 16:15
De toekomst in kaart
Met het verleden wat meer opgeschoond en het heden geordend, is het tijd om ons te richten op wat er komen gaat. We brengen onze toekomst in kaart. Welke mogelijkheden dienen zich aan? Welke paden hebben wij te bewandelen? Welke personen en gebeurtenissen kunnen onderdeel worden van onze reis?
16:15 – 17:00
Afronden
De retraite loopt ten einde. We blikken terug op alles wat we geleerd en ervaren hebben en spreken een intentie uit voor de toekomst. We nemen afscheid en gaan naar huis.

Locatie: Landgoed De Bilderberg

Verscholen in de prachtige bossen van de Veluwe en het pittoreske Oosterbeek ligt het historische landgoed De Bilderberg. Hier hebben we een fijne ruimte tot onze beschikking om twee dagen in te werken.

De lunch wordt geserveerd in het eigen Julia’s Kitchen: een Frans Amerikaanse keuken met een knipoog naar de fifties. De ingrediënten die gebruikt worden zijn afkomstig van lokale leveranciers met passie voor hun vak.

We vinden comfort belangrijk en hebben gekozen voor de Junior Suite. Deze is 36 vierkante meter, voorzien van een Kingsize bed en apart zitgedeelte. De badkamer beschikt over een (inloop)douche. De suite heeft een balkon.

Erg fijn: het hotel heeft een eigen sauna, zwembad, Turks Stoombad en gym. En: het hotel grenst direct aan het bos. Er zijn dus volop mogelijkheden om op te frissen en de batterijen opnieuw op te laden.

Ook zijn er voldoende parkeerplekken. Het hotel is goed bereikbaar vanaf de A12 en A50. Het Kröller-Müller museum, het Airborne Museum en het Openluchtmuseum liggen in de buurt, net als de Rijn met haar schitterende uiterwaarden.

Het hotel is gevestigd aan de Utrechtseweg 261, 6862 AK te Oosterbeek. Voor meer informatie, kijk op de site van het hotel.

Boeken

De retraite wordt geleid door Ilja en Fleur samen en vindt plaats van zaterdag 09:00 tot zondag 17:00. Er is plaats voor maximaal 6 stellen. Jullie investering is €1295 per stel (inclusief BTW). Daarvoor krijgen jullie:
  • 1 overnachting in een Junior Suite
  • een heerlijk drie-gangen diner
  • ontbijt en twee keer lunch
  • koffie, thee en versnaperingen
  • toegang tot het zwembad, de sauna en het Turks Stoombad
  • twee dagen onverdeelde aandacht voor elkaar
  • begeleiding van twee ervaren therapeuten
  • wandelingen in de prachtige bossen rondom Oosterbeek
  • een onvergetelijke ervaring
  • een duurzame investering in jullie relatie

Deze retraite is ook exclusief te boeken voor een stel dat prijs stelt op maximale aandacht en discretie. Het programma richten we dan in op basis van jullie specifieke wensen. Naast het gezamenlijke werk bieden we hierbij stellen de mogelijkheid om ook individueel werk te doen.  Neem contact met ons op om jullie wensen te bespreken.