In de wereld van de mentale hulpverlening wordt veel gebruikt gemaakt van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, oftewel de DSM. Dit Amerikaanse standaardwerk over het identificeren van stoornissen en mentale ziektes is in Nederland leidend bij de meeste zorgverzekeraars en zorgverleners.

Wij werken bewust -niet- met de DSM. Het richt zich voornamelijk op het classificeren van symptomen in plaats van het begrijpen van de oorzaak. Daarnaast heeft de DSM de neiging om normaal gedrag te problematiseren en mensen in hokjes te plaatsen, terwijl wij veel complexer zijn dan dat.

Veel hulpverleners die met de DSM werken, gebruiken termen als stoornis of ziekte. Daarom worden de mensen waarmee ze werken ook veelal patiënt genoemd.

Wij refereren bewust -niet- met het woord patiënt aan de mensen met wie wij werken. Wij weten en zien dat mensen die met zichzelf, anderen of het leven in de knoop zitten, niet ziek, gebroken, of gek zijn. We geven ze geen label van een stoornis of ziekte.

Het zijn mensen die worstelen, een moeizaam verleden met zich meesleuren, opgevoed zijn door mensen die zelf zo hun issues hadden, en mensen die in het leven de nodige littekens en blauwe plekken hebben opgelopen. Een mens dus, zoals elke andere.

We zien ook dat het mensen zijn die, zo goed en kwaad als het kan, proberen hun problemen het hoofd te bieden. Hoe ze dat doen is niet altijd handig en zorgt soms weer voor de nodige nieuwe problemen, maar het is een manier van omgaan met, een ‘coping’; niet meer en niet minder.

Stelselmatig zien we in relatietherapie dat als je mensen terug brengt naar de bron van hun worsteling en ze helpt om dat te helen, ze vanzelf stoppen met het gedrag dat voor zoveel problemen zorgde. Simpelweg omdat de noodzaak verdwijnt.

Daar is dus geen label van stoornis of ziekte voor nodig, maar een groot hart en een scherpe geest, gecombineerd met de juiste kennis, ervaring en achtergrond. Iemand die ons niet ziet als zieke patiënt maar als inherent goede maar worstelende mens met onuitputtelijke potentie. En dat zijn we allemaal.