In onze praktijk voor relatietherapie in Oosterbeek hebben we het vaak over traumatische gebeurtenissen en situaties die stress veroorzaken bij onze cliënten. Omdat die twee zaken soms door elkaar worden gehaald, hier het onderscheid dat wij maken:

Stress
Stress is een reactie op voortdurende, hoge emotionele en mentale druk, bijvoorbeeld door de verwachtingen van onszelf of hoe anderen met ons omgaan. We zijn dan als een brug, die best gebouwd is om te dragen, maar bij te hoge belasting eerst buigt en dan breekt. Stress verzwakt ons immuunsysteem, vermindert onze concentratie, zorgt vaak voor ongezonde eet- en slaappatronen en kan leiden tot burnout.

Je kunt herstellen van stress door weg te gaan van de bron van die stress en je lijf en hart lang genoeg te laten rusten. Wel verstandig om je leven (bijvoorbeeld werk en relaties) daarna structureel aan te passen en anders om te gaan met verwachtingen, grenzen en zelfzorg. Een therapeut kan je hierbij helpen, bijvoorbeeld als je in je jeugd geleerd hebt dat je eerst voor anderen moest zorgen of geen nee mocht zeggen.

Trauma
Waar stress zich met de tijd opbouwt, ontstaat trauma vaak in een klap, als een kogel die ons lijf binnentreedt. Trauma kan ontstaan door een heftige gebeurtenis zoals een ongeluk, misbruik, geweld, ziekte of de dood van een geliefde. Het aanschouwen van andermans trauma kan ook traumatisch zijn, zoals veel hulpverleners hebben ervaren. Gebrek aan steun, oordelen en beschuldigingen van anderen kan trauma complexer maken.

Trauma is in wezen onverwerkte emotie in het lijf. Het heelt niet vanzelf door te rusten en weg te gaan bij de bron van het trauma. Trauma dat je niet heelt, kan je ziek maken en ernstig belemmeren. Je kunt het ook onbewust opnieuw opzoeken en doorgeven aan je kinderen. Trauma heel je door terug te gaan naar de gevoelde ervaring van toen en daar vervolgens werk om heen te doen. Een geduldige, liefdevolle en op het lijf en emotie gerichte therapeut kan hier bij helpen.