Over vier soorten relatiegif

We zijn allemaal wel ons niet op ons best in een relatie. En als de relatie veerkrachtig is, kan die dat wel hebben. Maar in onze praktijk voor individuele en relatietherapie in Oosterbeek zien we vier gedragingen die een relatie op termijn kunnen vergiftigen.

Uit contact gaan
Prima om je even terug te trekken ? bijvoorbeeld omdat je wilt herstellen van een ruzie ? maar vaak blijven we hangen in onze bui of doen we het om de ander een lesje te leren. Het gevaar hiervan is dat ruzies gaan etteren en belangrijke gesprekken niet worden gevoerd.

Bekritiseren
Het is gezond om je partner aan te spreken op ongewenst gedrag. Maar je kunt ook te ver gaan en een hard oordeel geven over hoe de ander is als mens. ?Jij luistert nooit naar mij? of ?nou, dan zal ik het maar weer alleen doen?. Kritiek is de nummer 1 mood killer en krijg je altijd terug. Mét rente.

Jezelf verdedigen
Op kritiek van onze partner reageren we vaak met een lekker potje jijbakken, de ander haarfijn uitleggen waarom die geen gelijk heeft, ons als slachtoffer neerzetten, of het probleem gewoon ontkennen. Gevolg: eindeloze ruzies en een relatie die vastloopt.

Minachten
Minachting is wanneer we de ander verwerpen. Hiermee kwetsen we de ander tot in het diepst van hun vezels en vergiftigen we de bron van de relatie, namelijk de liefde voor al het mooie en goede van de ander. Minachting is een teken dat je relatie echt in de kritieke zone zit en dat je beter snel hulp kunt gaan zoeken.

Hoe zit het met jullie relatie?